Dr Hacker håller Bildzeitung stången

Här i Tyskland heter det bästa vapnet mot nya influensan professor doktor Jörg Hacker. Han är chef för Robert Koch Institut, som är den tyska motsvarigheten till smittskyddsinstitutet. Och det är förmodligen professor doktor Hackers förtjänst att Bildzeitung inte lyckats i sina försök att trissa upp rädslan för influensan. På Bilds hemsida bär nästan alla munskydd, utom möjligen dom halvklädda damerna, och rubrikerna lyder ”Rädsla för en pandemi i hela världen” eller ”En tredjedel av alla människor kan bli smittade”, och med något mindre bokstäver och på nåt vis beklagande: ”Men viruset saknar dödsgen”.

Förmodligen skulle vi vara ganska rädda vid det här laget om det inte var för Jörg Hacker, som håller dagliga TV-sända presskonferenser: Träig och ostylad och omodernt eftertänksam, men hundraprocentigt saklig, svarar han vänligt och vetenskapligt exakt på alla frågor. Även korkade. Vi bär inga munskydd i Tyskland, som kanske Bildzeitung skulle föredra. Det är Jörg Hackers förtjänst. Han tycker inte det är nödvändigt med munskydd.  

En opinionsmätning bekräftar att rädslan är måttlig: 60 procent är inte oroliga. Bara fyra procent är mycket rädda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".