Det är utbrytargrupper från bland annat IRA som försöker att rekrytera unga. Foto: Peter Morrison/Scanpix.

Oro att IRA-grupper rekryterar ungdomar

Efter att det politiska våldet åter har blossat upp i Nordirland är en av de högsta polischeferna orolig för att terrorgrupperna försöker att locka fler undomar.

I den brittiska provinsen Nordirland är det nu snart två månader sedan det politiska våldet blossade upp igen, med två ihjälskjutna militärer och en mördad polisman.

Sedan dess har det varit oroligt med bland annat hot mot politiker. Duncan McCausland är en av de högsta polischeferna i Nordirland och han oroas av att terrorgrupperna försöker att rekrytera fler ungdomar.

– Det är ett bekymmer och vi arbetar tillsammans med alla politiska partier för att få ungdomar att inse riskerna. De här grupperna vill bara använda ungdomar, de har inget att erbjuda dem, säger polischefen Duncan McCausland.

Terrorgrupperna som nu antingen direkt på gatan eller via internet försöker att locka fler unga, är bland annat Real IRA, Verkliga IRA, och Continuity, Fortsättnings-IRA.

Det är utbrytargrupper från gamla IRA, irländska republikanska armén, som är emot fredsprocessen och vill att Nordirland ska höra till Irland.

De har också sagt sig ligga bakom de senaste morden. Och ett par personer har åtalats, däribland en av de mest kända republikanska dissidenterna i Nordirland.

Efter det har oron ökat. Det har varit många larm om sprängladdningar, antalet personer som skjuts i knäskålarna som en form av bestraffning har ökat, skolor har fått stängas och bostadsområden evakuerats och framförallt har hoten mot politiker ökat.

Andreministern i det regionala parlamentet Martin McGuinness är hotad till livet av Real IRA.

– Jag kan bara fördöma det. De här hoten visar bara hur lite de här grupperna har att komma med, säger polischefen Duncan McCausland.

Flera andra politiker i Nordirland har också blivit varnade. Men mest utsatt är det katolskt dominerade Sinn Fein, som har fått flera av sina lokaler vandaliserade den senaste tiden.

De republikanska grupperna anser att partiet har svikit sina gamla ideal och övergett kampen om ett enat Irland.

Maria Eksedler, Belfast
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".