Israel

Lieberman trött på omvärldens "slagord"

Israels kontroversielle utrikesminister, Avigdor Lieberman, besöker denna vecka Europa, i en tid av ökade spänningar mellan EU och Israel. Lieberman har avfärdat omvärldens krav på en tvåstatslösning som ”slagord”.

I förra veckan varnade Israel EU att upphöra med sin kritik, annars kommer EU att uteslutas ur fredsprocessen.

Israels nya regering har ännu inte formulerat sin utrikespolitiska strategi, men Lieberman har redan avfärdat omvärldens krav på en tvåstatslösning som ”slagord”.

Det var i en intervju i Jerusalem Post inför Europaresan som Avigdor Lieberman förklarade att han var trött på att ständigt höra omvärlden upprepa slagorden: ”ockupation”, ”bosättningar”, ”tvåstatslösning”.

En tvåstatslösning med en palestinsk stat vid sidan av Israel är en av hörnstenarna i EU:s syn på hur Mellanösternkonflikten ska lösas.

Israels nya regering betonar istället så kallad ekonomisk fred. En fred som byggs underifrån, med ekonomiska förbättringar för palestinierna på Västbanken, men inte nödvändigtvis en egen stat.

Många israeler betraktar Europa av i dag som latent pro-arabiskt. Det är USA som är den viktiga partnern och detaljerna i Israels nya utrikespolitiska strategi kommer inte att avslöjas förrän premiärminister Benjamin Netanyahu träffar Barack Obama i Washington den 18 maj.

Liebermans uppgift i Europa under veckan blir dels att vinna tid. ”Ni kan inte stå med ett stoppur och hetsa oss”, som han sa i en intervju, och dels att föra fram budskapet att det är Iran som är det stora problemet i regionen, inte Israel.

En förutsättning för fred med palestinierna, menar Lieberman, är att Iran oskadliggörs. Här finns en skarp skiljelinje mellan Israel och både EU och USA. Hillary Clinton sa häromdagen att Israel inte kommer att kunna vinna arabvärldens stöd mot Iran om det inte sker framsteg på den palestinska fronten.

Avigdor Lieberman har tidigare chockerat många europeiska politiker med sina drastiska, enligt vissa rasistiska, uttalanden.  

Han har till exempel talat om att israeliska arabiska knessetledamöter som har förbindelser med Hamas ska avrättas, att Gaza ska behandlas som Tjetjenien, att israeliska araber bör avkrävas lojalitet för att få vara medborgare och att Israel borde hota att bomba Aswandammen i Egypten.

Men i dag är han Israels toppdiplomat på rundresa i Italien, Frankrike, Tyskland och Tjeckien.  

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se