Vardagen kommer sakta tillbaka i Mexiko. Foto: R Abd/Scanpix.

Mexiko kritiskt till omvärldens agerande

Den nya influensaepidemin fortsätter att spridas. Men i Mexico City, den mest drabbade orten, tycks den vara på väg att klinga av, där förbereder man sig nu för att återgå till ett normalt liv.

Återgången till normalitet i Mexico City kommer att ske försiktigt och stegvis. På onsdag så är det enbart elever över 15 år som får börja i skolan på nytt, efter en veckas påtvingat ledighet.

De yngre måste vänta till måndag. Och det är heller inte alla affärer och restauranger som får öppna. Barer, nattklubbar, biografer och museer måste fortsätta att hålla stängt.

Och de restauranger som får öppna måste följa strikta regler som till exempel att hålla ordentligt avstånd mellan borden och mellan stolarna kring varje bord.

När Mexikos president Felipe Calderon förklarade att livet nu kan börja normaliseras, så betonade han att det till stor del beror på att alla partier slutit upp bakom regeringen och att ingen försökt utnyttja krisen i politiska syften.

Det är den politiska enheten som gjort att kampen mot influensan varit effektiv, sa Calderon.

Men i går inleddes kampanjen inför de kongressval som ska hållas i juli. Och under den, om inte förr, kommer regeringen säkert att utsättas för kritisk granskning av oppositionspartierna.

Mexiko har upprepade gånger de senaste dagarna protesterat mot den diskriminering man anser mexikanare på ett orättfärdigt sätt har utsatts för på grund av influensa-epidemin.

Häromdagen bad Chile om ursäkt för att det mexikanska fotbollslaget Chivas från Guadalajara, under en match i Viña del Mar, behandlats som om de vore pestsmittade.

I går bad Argentinas ambassadör i Mexiko om ursäkt för att mexikanare i Argentina utsatts för diskriminering.

Men Mexiko protesterar mot att flera länder i Latinamerika ställt in flygtrafiken till Mexiko, vilket man påpekar, går emot Världshälsoorganisationens rekommendationer.

Men det land som Mexiko kritiserar hårdast är Kina, där en grupp mexikanska besökare helt sonika satts i karantän.

Tillsammans med USA och Canada har Mexiko också högljutt protesterat mot ett 20-tal länder som förbjudit import av griskött från de tre länderna, trots att den nya influensan inte sprids via djur, utan från människa till människa.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".