Pakistan

Civila i kläm när militär jagar talibaner

Uppdaterad 08:14
I Pakistan är tiotusentals människor på flykt undan nya sammandrabbningar mellan militär och talibaner.

Det är en stor pakistansk militäroffensiv som nu inletts för att driva bort talibaner från områden de ockuperat bara ett par timmars bilresa från huvudstaden Islamabad.

Uppemot en halv miljon civila väntas fly stridsområdet, säger myndigheterna och öppnar nu flera flyktingläger för att hand om dem. Tv-bilder visar barn och vuxna som bär tillhörigheter på huvudet när de till fots och i överfulla bussar flyr striderna.

Striderna blossar nu upp efter att ett tre månader gammalt fredsavtal som regeringen slutit med talibanerna i en region kollapsat; talibanerna höll inte sitt löfte att lägga ner sina vapen utan försökte tvärtom ta kontroll över också en närliggande region, bara tio mil från Islamabad.

Offensiven är en stor politisk omsvängning för regeringen, som till helt nyligen förespråkade fredlig dialog med talibanerna, också efter att de bränt hundratals flickskolor och förbjudit musik.

Den allmänna opinionen verkar denna gång stå bakom militärens offensiv. Många medborgare är arga efter att hört ledande talibaner säga att Pakistans demokratiska system är o-islamiskt. Många upprördes också av en video som sändes på tv nyligen och som visade hur talibaner piskade en 17-årig flicka.

Men samtidigt riskerar militärens offensiv att leda till många civila offer. Regeringen använder flyganfall och artilleri för att attackera talibanerna; och saknar mera sofistikerade metoder för att bekämpa inhemska rebeller.

Pakistans president Asif Ali Zardari befinner sig just nu i USA, där han fått höra att Washington väntar sig att han på ett mera resolut sätt bekämpar talibaner och andra religiösa extremister. Också grannlandet Afghanistan anklagar Pakistan för att exportera extremism till Afghanistan.

Washington bedömer att Pakistans mellan 60 och 100 atombomber för tillfället är i säkra händer, men medger en oro för att växande instabilitet i värsta fall skulle kunna leda till att kärnvapen hamnar i exempelvis talibanernas händer.

Nils Horner
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".