Hola, Juan Carlos!

I tisdags kom den spanske kungen Juan Carlos och jag samtidigt till Frihetsmonumentet i Riga. Han för att lägga ner en krans vid monumentet. Jag bara för att passera torget på väg till Gamla Stan. Några andra var också där. Massor av soldater i paraduniform, en pampig militärorkester, kostymklädda säkerhetsnissar med öronsnäcka, några nyfikna letter och den lilla spanska kolonin i Riga.

Jag råkade hamna bland spanjorerna som ropar Hola! när Juan Carlos går förbi på väg tillbaka till sin limousin. Då avviker kungen från den uppgjorda rutten mot den väntande uppdukade högtidliga statsbanketten och styr målmedveten stegen mot den plats där jag står inbäddad i en massa förtjusta spanjorer. Han kommer fram till oss och, ja, av alla tar han mig i hand. Mig!? Jag som inte ens är mörkhårig eller doftar underbar spansk tvål.

Kungen ler och säger nått som jag i förvirringen inte hör. Och min köksspanska inhämtad under några resor som mässkalle på Johnsonlinjens Sydamerikabåtar är som bortblåst och jag kommer inte för mig att göra nått annat än att utbrista på engelska:

-Jamen, jag är svensk. Men det var kul att ses ändå.

Juan Carlos ler fortfarande och mumlar några kungsord kanske nått i stil med:

-Det gör inget!