Islands premiärminister.

Alltinget avgör isländskt EU-medlemskap

I en intervju i isländsk tv säger statsminister Jóhanna Sigurdardóttir att regeringen kommer att be den isländska riksdagen, alltinget, att avgöra om förhandlingar med EU ska inledas.

Frågan om ett isländskt EU-medlemskap var den svåraste nöten att knäcka för de två partier som vann alltingsvalet i förra månaden och därför också vill fortsätta det regeringssamarbete som inleddes så sent som i januari i år. Men de två partierna, socialdemokraterna och Vänstern - De gröna, är oense i EU-frågan.

Socialdemokraterna är för ett medlemskap, Vänstern - De gröna är emot. Men nu tycks de båda ha hittat en lösning på problemet. Man ber alltinget att lösa det.

Om alltinget vill så ber den regeringen inleda medlemskapsförhandlingar. Regeringssamarbetet kan fortsätta utan att något av de båda partierna kan anklaga det andra för att köra över samarbetspartnern.

Frågan om ett isländskt EU-medlemskap blev akut i höstas då landets bankväsende kraschade och den isländska kronan störtdök. För många islänningar är det inte själva medlemskapet i unionen som man främst vill åt utan den gemensamma starka eurovalutan.

Tidigare har inställningen till EU varit mycket negativ eftersom Island inte gärna vill släppa in EU:s alla fiskeflottor på sina vatten.

Samtidigt har Island på många andra områden anpassat sig till EU, så den eventuella anslutningsprocessen kan sannolikt gå relativt fort. Om man bortser från fisket som hotar att sätta många käppar i förhandlingshjulet.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".