Amerikaner fruktar hårdare vapenlagar

Försäljningen av vapen ökar kraftigt i USA. Anledningen är bland annat att många är oroliga för att president Barack Obama ska strama åt vapenlagarna. Ekot har besökt Oklahoma som är en av USA:s mest vapentäta delstater.

Robbie Severens har åkt till vapenbutiken i Oklahoma City på lunchrasten och nu står han och provsiktar med ett blänkande nytt jaktgevär. Han jagar på fritiden och har redan 19 gevär hemma. Nu gäller det att passa på att köpa fler, säger han, innan det blir förbjudet.

Vapenförsäljningen i USA har rusat i höjden sedan presidentvalet. Enligt branschorganisationen Sportsonesource har försäljningen ökat med nästan 40 procent under årets fyra första månader. Och federala polisen FBI har fått in mängder av nya ansökningar om vapenlicenser, en ökning med 30 procent jämfört med förra året.

Obama-administrationen har inte lagt fram några förslag till skärpta vapenregler men justitieministern Eric Holder har talat om möjligheten att begränsa innehav av automatvapen av militär typ, och vapenhandeln är känslig för politiska  förändringar.

Vapenhandlaren Miles Hall i Oklahoma City säger att han fått betydligt fler kunder sedan presidentvalet, och han tror att det finns ytterligare en faktor som gör att fler köper vapen nu. Ekonomikrisen gör att många är rädda för ökad brottslighet, och vill skydda sig.

Darlene McCullock är nybliven pensionär och har aldrig någonsin skjutit förr, men nu har hon bestämt sig för att investera i en svart revolver. Allt är så osäkert just nu, säger hon, och med ett vapen känns det lite tryggare.

Och butiksägaren Miles Hall konstaterar att vapenhandeln är en bransch som i allra högsta grad påverkas av rädsla.

Ginna Lindberg, Oklahoma City
ginna.lindberg@sr.se