USA

Terroristmisstänkte svensken segerviss

Den terroristmisstänkte svensk som står inför rätta i New York valde att inte vittna inför rätten när den sista rättegångsdagen genomfördes igår. Han har dock under rättegångens gång flera gånger sagt till Sveriges Radios utsände att det han anklagas för är löjligt.

– Gud ska ge mig segern.

Med de orden, sagda med klar och tydlig röst på arabiska och med ett lätt besvärat leende, lämnade den 43-årige svensken rättegångssalen efter att det sista vittnet i rättegången framträtt under gårdagen.

Svensken står ju åtalad för att på olika sätt ha stöttat terrorism i USA. Dels genom ha börjat bygga upp ett islamistiskt träningsläger i delstaten Oregon för snart tio år sedan, dels för att under 2000-talets första hälft ha drivit ett antal islamistiska internetsidor. Sidor med terroristrelaterat material. Ytterligare en åtalspunkt gäller materiellt stöd till terrororganisationen al-Qaida.

43-åringen valde också igår själv att inte vittna inför rätten och hans advokater ville inte kommentera det beslutet. Svensken har dock tidigare under förundersökningen förklarat sig oskyldig till alla anklagelser.

Igår sa han också klart och tydligt på svenska under ett vittnesförhör att det som sas om honom var ”löjligt” och tidigare under rättegången har han också använt ordet orättvist.

Åklagarsidan presenterade igår bevis för att svensken gick att knyta till några e-postadresser som använts för att bygga upp de internetsidor som svensken anklagas för att ha drivit. På de sidorna har utredarna bland annat hittat beskrivningar för hur man tillverkar bomber och giftgaser.

Man visade också att förfrågningar via e-post i dessa ämnen kommit till de e-postadresser som svensken knutits till.  Dessutom visade man upp våldsamma islamistiska filmsekvenser för juryn, filmsnuttar som fanns på hårddiskar och cd-skivor som tagits i beslag i 43-åringens lägenhet i Sverige.

Försvaret kontrade dock med att hemsidorna som svensken anklagas för att ha drivit hade ändrats under det att svensken satt i fängelse och inte hade tillgång till dator. Dessutom visade man att det inte finns några bevis på att svensken faktiskt ska ha svarat på e-postförfrågningarna som han fått.

Dessutom lyckades försvaret visa att svenskens lägenhet i en Stockholmförort inte hade varit tom och under polisuppsikt under den månad från det att han greps i december 2005 till januari 2006, då husrannsakan genomfördes.

Man vill på det här viset bland annat uppmana juryn att tänka att det inte är ställt bortom allt rimligt tvivel att svensken verkligen är skyldig till terroristanklagelserna.

Slutpläderingarna i rättegången hålls på måndag.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se