Ärliga britter?

Den konservativa tidningen The Daily Telegraph håller på med en något annorlunda undersökning. Nyligen såg tidningen till att en 20-pundsedel lämnades kvar i ett antal uttagsautomater. I nästan samtliga fall lämnades sedeln in på den närmaste banken.

Det senaste testet handlar om brev. Adresserade och frankerade brev som har lämnats liggande på gator i fyra städer: London, York, Glasgow och Cardiff.

Tidningen spred ut 50 brev och fick tillbaka 26. Kanske är det ännu fler nu, efter att tidningen skrivit om det. Men drygt hälften av breven plockades alltså upp och postades.

Tidningen verkar ganska nöjd med resultatet och konstaterar att i ett fall hade en generös person till och med kostat på brevet en ”special delivery” för nästan 5 pund. Allt för att vara säker på att det verkligen skulle komma fram.

Tidningen har låtit sig inspireras av författaren PG Woodhouse, som tydligen vid något tillfälle sa att han aldrig postade några brev. Han bara kastade ut breven genom fönstret, i hopp om att någon skulle lägga de i en brevlåda.

Positivt, tyckte i alla fall tidningen, om resultatet.

Mer bekymrad, apropå ärlighet, är kanske partiledaren för det konservativa Tory-partiet. David Cameron fick nämligen sin cykel stulen häromdagen, i närheten av parlamentet. Det var andra gången på ett år som det skedde.

Cameron fick dock låna en cykel och kunde trampa hem till Notting Hill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista