Fr v Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek och Azerbajdzjans president Ilham Aliyev. Foto: P D Josek/Scanpix.

EU öppnar för partnerskap österut

Under kvällen avslutades mötet i Prag där EU-länderna bjuder in sex stater öster om EU:s till ett närmare samarbete med unionen. Det så kallade östliga partnerskapet innebär bland annat lättade handelsvillkor. Däremot möter kravet om lättnader i visumreglerna för resa in i EU, motstånd från flera länder.

För länderna öster om EU är det ett viktigt krav om lättnader i visumreglerna. Trots motståndet från flera EU-länder menar statsminister Fredrik Reinfeldt ändå att partnerskapet kommer att leda till utveckling i området öster om EU. 

– Deras längtan efter Europa möts av krav på att utveckla deras länder, säger Fredrik Reinfeldt. 

Men är det inte så att flera EU-länder är negativt inställda till att ge visumlättnader till just de här länderna? 

– Jo, det är det. EU 27 (idag har EU 27 medlemsländer, redaktionens anmärkning) är ingen enhetlig grupp där alla tycker likadant. Sverige är pådrivande både för utvidgning och för den här processen, som innebär att vi möts, ökad öppenhet mot reformprocess, av det enkla skälet att jag tror att man långsiktigt bygger stabilitet och fred och utveckling i världen på det sättet. 

EU sträcker ut en hand till Armenien, Azerbajdzjan, Ukraina, Moldavien, Georgien och även till Vitryssland. 

Även om förutsättningarna i de här länderna är väldigt olika ska de nu få närma sig EU. För att till exempel få tillträde till EU:s marknad så kan EU ställa ökade krav på rättssäkerhet och mänskliga rättigheter där det behövs.  

På så sätt ska EU främja utvecklingen i de här före detta Sovjetrepublikerna, det är så det är tänkt. 

Samtidigt är EU-länderna noga med att det här partnerskapet inte ska ses som steg mot EU-medlemsskap, även om några av de här länderna gärna skulle vilja se det på det viset. 

Även om man talar om det östliga partnerskapet så kommer det i praktiken att bli enskilda avtal mellan EU och vart och ett av de sex länderna. Hur avtalen för varje land ska se ut kommer att förhandlas klart under Sveriges EU-ordförandeskap i höst. 

Stefan Winiger, Prag
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista