Hon letar mat i kylskåpet utanför ett rivet hus i östra Jerusalem. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix
Östra Jerusalem

60 000 palestinier kan bli hemlösa

Idag inleder påven sin rundresa till heliga platser i Mellanöstern. På tisdag håller han en mässa i Getsemanes trädgårdar, den plats där Jesus anses ha tillbringat sin sista natt. Idag ligger Getsemane i det omtvistade östra Jerusalem, som ockuperades av Israel 1967 och där palestinska hus nu rivs.

– 60 000 palestinier i östra Jerusalem hotas av hemlöshet. De bor i hus som byggts utan tillstånd. Rivningsorder har utfärdats för 1 500 hus, säger Alleghra Pacheco på FN-organet för samordning av humanitära frågor.

Enligt FN är det i det närmaste omöjligt för palestinier i östra Jerusalem att få byggnadstillstånd. 

Det saknas en tillfredsställande stadsplanering för östra Jerusalems arabiska befolkning, medan däremot judiska bosättningar i samma område växer.

Många palestinier resonerar som svartbyggaren Fayyad som håller på med en omfattande tillbyggnad av sitt hus för att skapa bostäder åt sina giftasvuxna söner. 

– Eftersom Östra Jerusalem är ockuperat, har vi palestinier ingen anledning att söka tillstånd hos Israel för att få bygga på vår egen mark, säger Fayyad.

Israel har annekterat östra Jerusalem och betraktar inte området ockuperat. Men så ser inte världssamfundet på saken. Enligt FN är östra Jerusalem ockuperat och en ockupationsmakt har inte rätt att flytta sin egen befolkning till ockuperat område.

– Erfarenheten visar att ockupationsmakten i så fall kommer att göra allt för att skydda sitt eget folk, på bekostnad av den ockuperade lokalbefolkningen vars naturresurser och mark exploateras, säger Alleghra Pacheco på FN-organet Ocha i Jerusalem.

Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista