EU-sedlar och mynt. Foto: Claudio Bresciani/Scanix.

C utreder eventuell EMU-anslutning

Uppdaterad 14:38
Det blev en livlig diskussion om EMU på centerpartiets stämma i Örebro på förmiddagen. Partiet har ju sedan tidigare sagt nej till eurosamarbetet, men enades nu om att utreda vad det har betytt för Sverige att stå utanför. Det ska göras först under nästa mandatperiod.

Vissa på stämman i Örebro tyckte att partiets hållning är väl försiktig, däribland Carita Wallman-Larsson från Stockholms län och Staffan Danielsson från Östergötland.

– Ibland undrar jag om alla i Centerpartiet ständigt bär både hängslen och livrem. Jag tycker att det är jätteviktigt att vi tar steget fullt ut och faktiskt vågar hoppa.

– Den svenska kronans köpkraft har halverats mot andra valutor på bara några decennier. Det är ett fiasko och den utvecklingen får inte fortsätta. Visst kan Sverige ställa sig vid sidan om valutaområdets tredje steg och fortsätta att skära pipor i vassen under devisen ”låt andra göra jobbet och låt oss stå bredvidoch titta på, sa Staffan Danielsson.

EMU-frågan tog upp en stor del av debatten på förmiddagen. En del förespråkade en snabb utredning av konsekvenserna för Sverige av att stå utanför EMU-samarbetet. Majoriteten röstade för att avvakta finanskrisen innan man låter göra en analys och några argumenterade starkt för partiets nuvarande hållning att stå utanför eurosamarbetet, till exempel Magnus Larsson från Kalmar.

– För mig är det viktigare vad som händer med Sverige. För mig är det svenska folket som är det viktiga och hur deras ekonomi ser ut. Och i det avvägandet landar jag i att alltjämt vara mot ett medlemskap i EMU, sa Magnus Larsson.

Stämman beslutade nu att tillsätta en utredning för att förutsättningslöst analysera för- och nackdelar för Sverige av att ha stått utanför samarbetet.

Flera centerpartister betonade att det är stämman och inget annat partiorgan som måste ta ställning i EMU-frågan.

Dick Larsson från Stockholms län hävdade att det inte får gå till som i kärnkraftsfrågan.

– Där man fullständigt körde över oss på gräsrotsnivå. För att inte det ska upprepas har jag ett förslag till stämman att vi ska vara mycket tydligare att stämman ska vara det organ som beslutar om inträde eller ej till EMU-projektet. För det får inte bli nu så att någon liten elit sitter och kör över oss på gräsrotsnivå, sa Dick Larsson.

Kritiken var riktad mot centerledaren Maud Olofsson, som också gav sig in i debatten.

– Det är alldeles självklart att det är stämman som ska fatta beslut om vi ska ändra något ställningstagande eller inte. Allt annat är helt främmande, sa Maud Olofsson.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".