Pakistan

Civila fast i strider i Swat-dalen

I Pakistan bombade helikoptrar i dag talibanställningar i den omstridda Swatdalen omkring 13 mil nordväst om huvudstaden Islamabad. Hundratusentals människor har flytt regionen, medan andra hålls kvar.

Samtidigt hindrar ett utegångsförbud i dag civila i området från att följa efter de hundratusentals som redan flytt stridszonen.

Strider uppges bland annat pågå i Swatdalens största stad Mingora. Pakistanska militärhelikoptrar beskjuter talibanställningar medan talibanerna uppges skjuta rakter mot en militärförläggning.

Pakistanska myndigheter uppger nu på förmiddagen också att de misstänker att ett obemannat amerikanskt fjärrstyrt flygplan dödat sex personer nära den afghanska gränsen.

Medan striderna pågår förbereder sig pakistanska myndigheter att ta emot en halv miljon människor som tvingats fly från striderna i Swat-dalen.

En regeringsföreträdare i den nordvästra gränsprovinsen säger till BBC att myndigheterna gör vad de kan för att ta itu med det som nu har blivit en av världens stora interna flyktingströmmar.

Den pakistanska militären säger att 170 militanta talibaner har dödats i striderna det senaste dygnet. Samtidigt anklagas talibaner i Swatdalen för stoppa civila från att lämna området.

Enligt uppskattningar från FN:s flyktingorgan UNHCR har omkring 200 000 människor flytt sina hem bara de senaste dagarna medan ytterligare 300 000 just nu försöker fly området.

Pakistans president Asif Ali Zardari säger att den offensiv som pågår mot militanta talibaner är ett regelrätt krig.