Zuma efter ANC-seger i Sydafrika:

"Vi kommer inte att tolerera slöhet"

I Sydafrika har president Jacob Zuma nu presenterat sin nya regering. Vi kommer inte att tolerera slöhet och inkompetens, vi värdesätter prestationer av högsta klass, sa Jacob Zuma när han hade presenterat sin nya regering.

Trevor Manuel som varit Sydafrikas uppskattade finansminister sedan 1996, flyttar nu över till ett nyinrättat planeringsdepartement som framför allt ska arbeta med strategisk planering och rådgivning till regeringen. Ny finansminister blir istället Pravin Gordhan, nuvarande chef för landets skatteverk.

Kaglema Mothlante som varit tillförordnad president sedan Thabo Mbeki avsattes i september i fjol, har accepterat att bli vice president.

Den nya regeringen får 34 istället för 28 departement och särskild vikt kommer att läggas på planeringsdepartementet, men också bebyggelsefrågor, landsbygdsutveckling och landreform.

Ett nytt departement har skapats för frågor som rör kvinnor, barn och fysiskt handikappade.

ANC:s allianspartner Kommunistpartiet får ett erkännande, genom att dess ordförande, Blade Nzimande blir ny utbildningsminister. 

Mer överraskande var kanske att den som under ett halvår har fungerat som hälsominister, Barbara Hogan, flyttar över till departementet för Affärsdrivande verk. Och affärsmannen Tokyo Sexwale blir ny minister för det nya uppdelade bostadsdepartementet, kallat bebyggelsedepartementet.

Den nya regeringen ska sväras in imorgon.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".