1 av 2
Erkki Tuomioja och Silvio Berlusconi bråkar med varandra.
2 av 2

Berlusconi vs Finland

Nu är kriget igång igen. Det mellan Finland och Italien eller kanske rättare sagt mellan Finland och den italienske premiärministern Silvio Berlusconi. Det började för ett par år sedan då Finland och Italien slogs om EUs livsmedelsverk. Berlusconi hävdade att finländsk mat var vidrig och att det inte går att lägga livsmedelsverket i ett land med oätlig mat.

Hela Finland blev sårat och riksdagsledamoten Sirkka-Liisa Anttila svarade Berlusconi med att berätta om när hon var i Italien och bjöds en soppa på komage som stank av urin och nästan fick henne att spy.

Och både finländare och italienare försökte länge övertrumfa vandra i motbjudande matupplevelser i fiendelandet. Men Italien fick livsmedelsverket.

Nu har kriget tagit fart igen efter att Berlusconi har skildrat ett besök i Finland där kan skulle få se en arkitektoniskt märklig kyrka.

-Vi körde i tre timmar till en träkyrka från 1700-talet. En kyrka som vi skulle ha rivit i Italien, sa han.

Finland rasar och nu beger sig också en verklig tungviktare i finländsk politik in i striden, nämligen den mångårige utrikesministern i dag riksdagsledamoten Erkki Tuomioja.

I sin blogg skriver han att i ett civiliserat land skulle Berlusconi få lämna premiärministerposten för sitt chauvinistiska beteende och för sina uttalanden. Han är en skam för hela Europa, tycker Tuomioja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista