USA utreder flygbombning i Afghanistan

Uppdaterad 07:02
En hög amerikansk militär ska sändas till Afghanistan för att utreda hur den USA-ledda koalitionen använder sig av flygattacker i striderna mot talibanerna. Efter att många civila dödsoffer krävdes i en attack mot några afghanska byar nyligen har Afghanistans president krävt att USA slutar med sina flyganfall.

– Vi måste vara väldigt försiktiga så att inte vår taktik underminerar våra strategiska mål, sa den amerikanske befälhavaren för trupperna i Irak och Afghanistan, David Petreaus, till CNN när han fick svara på kravet från den afghanske presidenten Hamid Karzai om att den USA-ledda koalitionen måste upphöra med flygattacker. Detta eftersom för många civila riskerar att dödas genom dem.

Petreaus menar i klartext att det finns en amerikansk oro för att många civila dödsoffer faktiskt kan innebära att lokalbefolkningen i Afghanistan kan vända sig mot USA och koalitionen. Därför ska USA sända en hög militär som får i uppgift att utreda hur flygattackerna används i striderna i mot talibanerna.

Afghanistans regering hävdar ju att upp mot 150 civila dödades av amerikanska bomber i en flygattack mot talibaner i provinsen Farah tidigt i förra veckan. USA håller inte med om siffran, men medger att civila omkom, men skyller också på att talibanerna bland använde civila som mänskliga sköldar.

Men att USA helt upphör med flygattacker är inte aktuellt, enligt president Obamas närmaste utrikespolitiske rådgivare, James Jones.

– Vi kan inte strida med en hand bunden på ryggen, vi måste kunna använda hela vår militära styrka när vi behöver det, sa James Jones till tv-bolaget ABC.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se