Muta eller inte muta

En Mercedes-Benz värd en miljon kronor, två kor och bensinkuponger. Gåvan till nye transportministern Sbu Ndebele har väckt debatt här i Sydafrika. Gåvan kom från en entreprenör i Ndebeles hemregion, där han var regional transportminister. Frågan var om han skulle behålla gåvan eller inte.

Ndebeles hustru såg överlycklig ut på bilderna från tillfället när gåvan överräcktes. Men sen kom kvalen. Är det olämpligt att ta emot en så stor gåva från personer som man gör affärer med? Saken blåstes upp i media och Ndebele frågade president Zuma om råd. Zuma sa: du kan behålla gåvan, bara du deklarerar värdet.

Att Ndebele ändå lämnade tillbaka gåvan har uppskattats av politiker och allmänhet. Men många menar att Zuma har missat ett tillfälle att sätta ett exempel och visa upp en mer moralisk hållning i den nya regeringen. Han borde, på ett lättsamt sätt, ha sagt att en så dyrbar gåva inte är lämplig att ta emot, säger en rådgivare i tidningen Business Day.

En politisk motståndare, Bantu Holomisa, i partiet UDM säger att "det bara bekräftar att om boskap eller får ingår i gåvan, så ser ANC inget fel med den".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista