Regionförbundet Igad:

Striderna i Somalia hotar hela regionen

Striderna i Somalia mellan islamister och regeringstrupper fortsätter och situationen förvärras för varje dag som går. Med islamisternas hot att störta regeringen i Somalia så hotas också säkerheten i omkringliggande länder.

Företrädare för de sex grannländerna i regionförbundet Igad har samlats till ett krismöte.

– Det är inte längre bara ett krig i Somalia, det är ett krig mot oss alla, säger generalsekreteraren för regionförbundet Igad, Mahboub Maalim.

Igad har samlats i Etiopien för att diskutera situationen i Somalia där mer än 100 människor har dödats bara under de senaste två veckorna.

Igad vill införa en flyg- och sjöblockad mot Somalia för allt annat än nödhjälp, för att försöka förhindra att mer vapen och rebeller kommer in till stöd för islamisterna.

Igadländerna, Kenya, Etiopien, Somalia, Djibouti, Sudan och Uganda, uppmanar också FN att införa sanktioner mot Eritrea, som anklagas för att förse islamisterna med vapen.

Enligt FN finns hundratals utlänningar bland de islamistiska rebellerna, vars mål är att störta regeringen och införa stränga muslimska sharialagar.

Al-Shaabab-rörelsen, som leder upproret, är terroriststämplad av USA och anklagas för att ha kopplingar till al-Qaida.

För vanliga somalier blir tillvaron alltmer outhärdlig. Omkring en miljon är flyktingar i sitt eget land och många flyr också till andra länder.

Och enligt FN är nu 50 000 barns liv hotade efter att islamisterna har länsat FN:s förråd av medicin och nödhjälp för undernärda barn.

Samtidigt anklagas etiopisk militär återigen för att ha korsat gränsen till Somalia, de etiopiska trupperna som under två år stödde Somalias regering, drog sig tillbaka i februari.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista