Storbritannien

Gurkha-soldater får bosätta sig i landet

I Storbritannien tvingades i dag regeringen att backa ifrån sin gamla linje och tillåter nu alla så kallade gurkhas att bosätta sig i Storbritannien. Gurkhas var män som rekryterades från Nepal för att strida för den brittiska armén och som fortfarande gör det, i Irak och Afghanistan till exempel.

– Jag är stolt att jag nu kan välkomna alla som har tjänstgjort, alla gurkhas som vill ansöka om att bosätta sig här, sa inrikesminister Jacqui Smith när hon redogjorde för beslutet.

Kravet är att de har tjänstgjort minst fyra år för Storbritannien.

Men det var ett beslut som satt långt inne. I september förra året kom ett domstolsutslag från The High Court, som sa att alla gurkhas som ville skulle få bosätta sig i Storbritannien.

Regeringen valde då att inte ta hänsyn till detta och det blev enorma protester.

Det hölls demonstrationer och 250 000 människor skrev på ett upprop till stöd för de gamla krigsveteranerna.

Nyligen förlorade regeringen en omröstning om frågan i parlamentet och nu kom alltså nytt helt beslut.

Och utanför parlamentet jublades det.

– Jag vill tacka alla som har stött oss, men framförallt som premiärministern sa till mig idag, vi vill tacka The Gurkhas, säger skådespelerskan Joanna Lumley.

Hon har lett kampanjen för krigsveteranerna och är förmodligen mest känd i Sverige som den hårt sminkade och kedjerökande Patsy i tv-serien Helt hysteriskt.

I det här sammanhanget har hon haft en mer seriös roll och nu kan ytterligare drygt 30 000 gurkhas bosätta i Storbritannien.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista