Obama om Guantánamo:

"Fångar kan flyttas till andra länder"

Uppdaterad 18:12
President Barack Obama har hållit ett direktsänt tv-tal nu på eftermiddagen. Det handlade om hur han ska uppfylla sitt löfte att stänga fånglägret på Guantánamobasen på Kuba.

Lägret ska stängas i början av nästa år har han sagt och frågan är bland annat vad som ska hända med fångarna.

President Barack Obama står fast vid det kontroversiella beslutet att vissa fångar ska kunna flyttas till vanliga fängelser på det amerikanska fastlandet. Andra ska istället flyttas utomlands. Det pågår förhandlingar med flera länder, enligt Obama.

Obama upprepade också att han vill behålla de omstridda militärtribunalerna, även dem ett arv från president Bushs tid vid makten.

Fångar som är misstänkta för brott mot krigslagar ska ställas inför rätta i militärdomstolarna på Guantánamobasen. De som är misstänkta för mindre allvarliga brott ska få sina fall prövade i vanliga federala domstolar.

Obama linjetal bäddar för strid med kongressen. I kongressen finns en stark motvilja mot att flytta fångar från Guantánamo till fastlandet.

Obamas förslag har hittills mött kraftigt motstånd från republikanerna och från hans egna partikamrater.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista