Intresset för EU-valet mycket lågt i Polen

I Polen har det stundande valet till EU-parlamentet bjudit på ett par ordentliga överraskningar i form av politiska kovändningar. Bland väljarna är intresset för EU-valet svalt, men för den politiska eliten är intresset desto större.

Förra gången, 2004, skylldes det låga valdeltagandet på att Polen var ett alldeles nytt EU-land. I dag är 2004 års valdeltagande på 21 procent en våt politisk dröm. De senaste siffrorna här talar om att valdeltagande blir så lågt som 13 procent.

Visserligen bedrivs traditionella valmöten, affischerna hänger där och modern teknologi utnyttjas, men ändå vill det inte bli något riktig fart på valkampanjen.

Mest uppmärksamhet ägnas åt politiska kovändningar som att varudeklarerade EU-entusiasten Lech Walesa ställer upp på EU-skeptiska Libertas valmöten, och att Polens avgående kommissionär Danuta Hübner, som alla trodde var socialdemokrat, är första namn för borgerliga regeringspartiet Medborgarplattformen.

Det måttliga intresset bland de polska väljarna står i bjärt kontrast till den politiska elitens brinnande intresse för EU-parlamentet. Bland kandidaterna återfinns som sagt en avgående kommissionär, en före detta premiärminister och en radda ex-ministrar och talmän.

Polen har uppenbarligen gett sig tusan på att öka det politiska inflytandet i Bryssel även om rönnbärsfilosofin lyder att det bara är den höga lönen som lockar.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista