Kent Härstedt:

"Sri Lanka hävdar att inga civila dödats"

Röda Korset och Oxfam kritiserar den lankesiska regeringen för att de hindras från att komma in och arbeta fritt i flyktinglägren i de norra delarna av landet. Socialdemokraten Kent Härstedt är i Sri Lanka inbjuden av regeringen och i går träffade han utrikesministern som hävdar att den senaste tidens hårda krigsföring mot de tamilska tigrarna inte krävt några civila offer.

– Man förnekar nästan kategoriskt att de är några civila offer. Man medger inte på något sätt att man själv kan ha medverkat till att det har förekommit civila offer. Ingen är svaret från officiella företrädare, även från utrikesministern, säger Kent Härstedt.

Det var i måndags som Sri Lankas regering utropade sin seger efter det drygt 25 år långa kriget mot gerillan de Tamilska tigrarna. Regeringen utlovade då att man snabbt skulle se till att de runt 250 000 människorna som finns i flyktinglägren skulle få hjälp. Men nu kommer allt tätare rapporter från de stora hjälporganisationerna som Röda Korset och Oxfam att de inte får utföra sitt jobb, bland annat har de stoppats ifrån att använda sin bilar i lägren.

I dagarna diskuteras ett stort lån från Världsbanken för att få igång landets svårt sargade ekonomi men många länder ställer sig nu tveksamma till detta lån eftersom regeringen inte ger full insyn i hur tamilerna behandlas.

För andra observatörer, även inbjudna, har det varit mycket svårt att få besöka lägren. Kent Härstedt själv har inte fått klart att han verkligen får besöka ett, däremot har han erbjudits att besöka ett rehabiliteringsläger för forna tamilska gerillasoldater.

I dag besöker FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon Sri Lanka och även han har uttryckt sin oro för tamilernas situation.

I går kväll träffade Kent Härstedt fyra av de tamiler som sitter i parlamentet och de gav inte heller någon hoppfull bild av framtiden.

– Det finns en djup oro inför framtiden, att segerkänslan som är spridd bland majoritetsbefolkningen ska gå ut över tamilerna och att de ska få det ännu svårare. Det finns också en vilsenhet, kommer man att höra hemma i de här sammanhangen, kan Sri Lanka bli ett land där alla får plats, säger Kent Härstedt.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista