Storbritannien

Skattepengar till flytande hus för ankor

I Storbritannien får skandalen i parlamentet allt fler konsekvenser. Uppgifterna om att ledamöter har använt skattepengar till inredningsdesigners, swimmingpooler och nu senast ett flytande hus för ankor har lett till att en del politiker har stängts av från parlamentet och fler och fler säger nu att de inte kommer ställa upp i nästa val.

Misstagen har gjorts av parlamentsledamöter från alla partier och det enda sättet att lösa det här är att få nya regler, säger premiärminister Gordon Brown. 

Systemet har fungerat så att parlamentsledamöter har kunnat kräva viss ersättning för till exempel tjänstebostad i London. Men utöver det har det nu framkommit många extrema exempel på vad skattebetalarna också får stå för. En rad politiker har nu fått lova att betala tillbaka pengar.

Minst tre labourpolitiker har stängts av från parlamentet i väntan på utredning. En av dem är en viceminister som misstänks ha gjort tvivelaktiga ränteavdrag. En labourpolitiker, Ben Chapman, som krävt ersättning för ett lån som inte fanns, säger att han inte ska ställa upp i nästa val. Labours Ian Gibson anklagas för att ha låtit sin dotter bo i tjänstebostaden, och han ställer heller inte upp. 

Även inom konservativa oppositionspartiet Tories är det flera som kommer att hoppa av vid nästa val. Den senaste i raden är sir Peter Viggers som krävde och fick nästan 20 000 kronor för ett flytande hus för sina ankor i trädgården. 

Också inom Liberaldemokraterna är det personer som kliver av. Och nästa månad avgår Michael Martin, både som underhusets talman och som parlamentsledamot för Labour.

Flera andra, även ministrar, utreds och riskerar polisutredningar. Men nu ska reglerna skärpas och oppositionsledaren David Cameron säger att de som är invalda i parlamentet, men inte visar sig där, inte längre bör få ersättning. 

David Cameron gjorde uttalandet i går i samband med ett besök i Nordirland och därmed sällade han sig till kritikerna mot det katolskt dominerade partiet Sinn Féin. Sinn Féin kräver nämligen ersättning för till exempel boende i London, men de fem parlamentsledamöterna deltar inte i arbetet där. Gerry Adams och Martin McGuinness till exempel vägrar nämligen att svära trohetseden till drottningen, något som krävs.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista