FN: Ofattbart lidande i Pakistan

FN vädjar akut om mer än fyra miljarder kronor i nödhjälp till de flyktingar som tvingats lämna sina hem i nordvästra Pakistan. Enligt FN är situationen skrämmande och riskerar att bli långvarig.

Major Asad Jamal, ansvarig för flyktinglägret närmast det oroliga Swatdalen, säger att flyktingarna lider brist på i princip allt.

–Det är brist på allt, på mat, på skydd, omfattningen av krisen är alldeles för stor för oss att hantera. Ingen hade kunnat förutspå det här, det är en enorm kris säger Major Asad vid den pakistanska armén, till SR:s Asienkorrespondent vid Sheik Yasinlägret dit 15 000 människor tagit sin tillflykt.

Omkring två miljoner människor har lämnat sina hem i främst Swatdalen sedan offensiven mot talibanerna inleddes i början av maj. De flesta flyktingar lever nu under svåra förhållanden i trånga snabbt uppförda läger.

–Det största problemet är värmen, eftersom de tiotusentals människorna i flyktinglägren kommer från distrikt som är mycket svalare. Många barn lider av sjukdomar som diarré, som förvärras av värmen, säger Helen Caux på FN:s flyktingfond UNHCR till brittiska BBC.

FN:s koordinator för humanitär hjälp Martin Mogwanja kallar situationen skrämmande, eftersom flyktingvågen kom så snabbt och är så oerhört omfattande, också han använder orden ofattbart lidande.

Det har kommit löften om pengar till hjälp, bland annat tidigare från Sverige, och i dag också från Storbritannien som sammanlagt ger närmare 300 miljoner kronor.

Och hjälpen lär behövas, för även om armén snabbt skulle besegra talibanerna och flyktingarna kan återvända hem, är många svårt traumatiserade och kommer att behöva hjälp att återgå till någonting som skulle kunna kallas vardagsliv. Dessutom förstörs grödorna på åkrarna när nu ingen kan ta hand om dem och det kan behövas mathjälp under lång tid efter att arméoffensiven är över, tror FN.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista