Hårda strider i Somalias huvudstad

För andra dagen i rad strider regeringsstyrkor i Somalia mot islamister i huvudstaden Mogadishu.  Samtidigt uppmanar Afrikanska unionen FN att blockera flygtrafik och hamnar och införa sanktioner mot grannlandet Eritrea.

Igår dödades minst 45 människor, varav hälften civila. Omkring 200 skadades. Under de senaste två veckorna har striderna i Somalia trappats upp. Regeringstrupperna slåss mot islamister i två olika grupperingar, Shabab och Hizbul Islam-gerillan.

Syftet med regeringstruppernas offensiv är att återerövra de områden som islamister nu kontrollerar. Ögonvittnen är förvånade över att se regeringssoldater i centrala Mogadishu där de har vant sig vid att bara se rebeller.

Regeringstrupperna har fått förstärkning från en krigsherre med hundratals soldater. Trots det så tycks de än så länge inte vara starka nog för att störa islamisternas övertag.

Enligt experter så består islamisternas styrka av omkring 10 000 man, bland dem finns omkring 300 utlänningar som lockats till Somalia för jihad - ett heligt krig mot de så kallade otrogna, det vill säga sunnimuslimerna.

President Sheikh Sharif Ahmed, är själv islamist, men fundamentalisterna anser att han har sålt sig till väst, sedan han blev president för övergångsregeringen i januari och för att han accepterar närvaron av Afrikanska unionens trupper i landet.

Rebellerna vill införa strängare sharialagar än de som det redan har beslutats om och de vill att den förhållandevis lilla styrkan av omkring 4 300 soldater från Afrikanska unionen ska lämna landet.

Afrikanska unionen har uppmanat FN att införa sanktioner mot grannlandet Eritrea som anklagas för att stödja islamisterna i deras försök att störta den somaliska regeringen.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista