FN släpps inte in i flyktingläger

Sri Lanka vägrar fortfarande FN och hjälporganisationer att få full tillång till de flyktingläger dit 290 000 civila tamiler tagit sin flykt.

Vid besök i läger i dag krävde FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon bättre förhållanden i lägren och att FN får full tillgång. Socialdemokraten Kent Härstedt var med FN-delegationen och konstaterar att förhållandena i lägren är vidriga, och att hjälpbehovet är akut.

– Det är barn som är svårt traumatiserade. Man ser att de är undernärda från början. Jag mötte människor som bara grät och grät. De saknar familjemedlemmar och vet inte var de är. Det är verkligen överbefolkat i de här enkla tälten de lever i nu. De sanitära förhållanden är bedrövliga och sjukvården inte tillräcklig, säger Kent Härstedt.

I måndags förklarade Sri Lankas regering att de hade besegrat rebellerna Tamilska tigrarna eller LTTE, efter mer än 25 års inbördeskrig.

Sedan dess har FN och hjälporganisationer vädjat om att få bedriva hjälparbete i full omfattning i flyktinglägren där hjälpbehovet är enormt, men hittills har de vädjat inför döva öron. 

I dag har Kent Härstedt alltså besökt det största lägret i norra Sri Lanka, Manik Farm, där 220 000 flyktingar bor i provisoriskt uppförda byggnader och tält.

Härstedt deltog tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon i ett möte med Sri Lankas utrikesminister och Ban Ki-Moon ställde krav på Sri Lankas regering.

FN måste få full tillgång till flyktinglägren, någonting måste göras åt överbefolkningen i lägren så att inte sjukdomar sprids.

FN krävde också att Sri Lankas armé snabbar på den så kallade screeningen, förhören där man försöker ta reda på om det bland flyktingarna gömmer sig rebeller, för ju snabbare den processen blir klar desto snabbare kan flyktingarna återvända hem.

Men något svar på när hjälp tillåts i större skala fick de inte. Kent Härstedt tycker ändå att mötet med Sri Lankas utrikesminister var positivt.

– Han svarade ändå ganska välvilligt på de synpunkter som fördes fram. Det var också positiva tongångar från generalsekreteraren. Han sa att det som Sri Lanka inte mäktar med att göra i lägren är FN berett att hjälpa till med, säger Kent Härstedt.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista