Favoriten vann i tyskt presidentval

I Tyskland har det varit presidentval i dag, och den sittande statschefen, kristdemokraten Horst Köhler, har valts om för ytterligare fem år. Samtidigt firar tyskarna att själva förbundsrepubliken och den tyska grundlagen fyller 60 år. 

– Jag lever gärna här. Jag förstår att uppskatta fördelarna med att bo i det här landet.

Längre än så går inte Berlinbesökaren Sylvia Tesch från staden Salzgitter när hon får frågan om hon är en stolt tysk.

Nationalism är känsligt i Tyskland, och det har utmärkt förbundsrepublikens alla 60 år. Författningen är hon i varje fall stolt över, medger hon. Den är en garant mot tysk maktkoncentration.

I eftermiddag och ikväll är kanske flera hundratusen medborgare på benen på avspärrade gator och i parker i centrala Berlin för att fira republiken. Det är korv och öl som alltid när tyskar firar, men även information om olika samhällsorgan, och så småningom konserter och fyrverkerier.

Norbert Eggenstein medger i varje fall att han är stolt.

– Jag är glad och lycklig över att vara tysk. Fast i demokratisk anda. Det halkar ju lätt i väg där, så det måste man alltid som tysk alltid lägga till, säger han.

Samtidigt som medborgarna firade författningen på platsen utanför riksdagshuset här i Berlin, så valdes alltså president Horst Köhler om för ytterligare fem år som tysk statschef av en särskild parlamentarisk församling där.

Köhler var okänd när han tillträdde fem år sen. Nu är han en populär statschef med stöd av 80 procent av väljarna. Efter sitt omval sa han att han gläder sig åt fem år till och att han ska göra sitt bästa.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista