USA låter andra gripa terrormisstänkta

USA låter i allt högre utsträckning andra regeringar gripa och förhöra terrormisstänkta som USA kommit på spåren utanför Irak och Afghanistan.

Tidningen New York Times skriver att andra länder tipsas av USA för att sedan dela med sig av informationen från förhören till Washington.

Under de senaste tio månaderna har flera personer som stött terrornätverket al-Qaida med pengar eller annat, efter tips från USA, gripits och hålls fängslade av säkerhetstjänster i fyra länder i Mellanöstern, skriver tidningen.

Dessutom har Pakistan gripit två män, från Saudiarabien respektive Jemen, med hjälp från USA.

Metoden växte fram under Bushregeringens två sista år, men har tagit fart sedan president Barack Obama tillträdde. Den har tillkommit delvis därför att USA:s hemliga CIA-fängelser utomlands har tvingats stänga och transporten av fångar till de amerikanska militärfängelserna i stort sett har upphört, enligt New York Times.

Människorättsaktivister varnar för att metoden innebär risker eftersom det är ovisst vad som hänt många gripna som Bushregeringen skickade till andra länder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista