Mongoliet väljer president

Ett år efter parlamentsvalet ska invånarna välja en ny president. Två kandidater finns att rösta på. För mindre än ett år sedan ledde beskyllningar om fusk i parlamentsvalet till dödliga upplopp.

Mongoliet är en av världens yngsta demokratier och våldet i juli förra året chockerade en nation som sätter en ära i att ha rest sig ur kommunismen 1990 med en fredlig revolution.

Nu utmanas den sittande presidenten Nambaryn Enkhbayar från det tidigare kommunistiska partiet MPRP av Tsakhiagin Elbegdorj, tidigare ledare för det största oppositionspartiet DP.

Ekonomiska frågor spelar en stor roll i valen i Mongoliet som ligger inklämt mellan Kina och Ryssland och där över en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

Den globala finanskrisen har förvärrat situationen eftersom priserna på mineral rasat samtidigt som landet är starkt beroende av sina naturtillgångar, däribland koppar, kol och guld.

Krisen har också lett till större arbetslöshet och att tillverkningsindustrin saktat ner. Medellönen ligger på motsvarande runt 1 500 kronor i månaden.

Det är också svårt att se någon större skillnad på de två kandidaterna eftersom de bildat koalition i parlamentet och därför för en liknande politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista