Rousseau, du hade fel!

Så har man då blivit av med ytterligare en villfarelse. Jag tänkte nämligen berätta att filosofen Jean-Jaques Rousseau hade fel. Men, tänkte jag, det är väl bäst att kolla att Rousseau verkligen myntade det berömda uttrycket ”den ädle vilden” och verkligen utbrast ”Tillbaka till naturen!”. Det var ju tur att jag gjorde det för ingetdera lär stämma. Dom båda citaten tycks bara vara påhittade trubbiga sammanfattningar av hans tankemödor.

Men det gör inget.  Två finländare har redan visat att Rousseaus grundinställning om den goda och förståndiga naturmänniskan tydligen ändå var fel. De populistiska Sannfinländarnas riksdagsledamot Pentti Oinonen genom att ursäkta sig med att han bara är en enkel man från landet när han hävdar att dom som vill ha samkönade äktenskap snart också kräver att få gifta sig med sin hund. Och det liberala Svenska Folkpartiets Maria Björnberg-Enckell som försvarar en manlig partikollega i jämställdhetsbranschen som på ett fint party tafsade kvinnor på brösten med att man måste förstå honom för han kom ju från skärgården.

Jag är ledsen, Rousseau, du hade tydligen fel!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista