Utbrett våld mot barn i Guatemala

Guatemala genomgår just nu en djup politisk kris efter flera politiska mord, bland annat ett på en välkänd advokat. Men våldet i Guatemala har trappats upp under en längre tid och drabbar långt i från bara högt uppsatta personer. Sida satsar nu 58 miljoner kronor på att bekämpa det växande problemet med våld mot barn.

– Min brorsdotter försvann vid fyratiden på eftermiddagen från sitt hus. Hela grannskapet letade. Vid tvåtiden på natten hittades hon dumpad på en kaffeodling nära hemmet. Jag var den som fick identifiera henne på bårhuset och hon var helt sönderslagen. Våldtagen av minst tre män, berättar fastern Maria om sin nyligen mördade, treåriga brorsdotter.

Byn där lilla Angeles mördades ligger i ett i princip laglöst område. Att få hjälp från polisen var inte något alternativ. Tokiga av vrede lynchade byborna två av mördarna.

Nu började nästa del av helvetet för Angeles familj. Våldtäktsmännen var del av en lokal mara, ett kriminellt gäng, som nu hotar familjen och hela byn med fler mord och våldtäkter som hämnd för maramedlemmarnas död.

Mordet på Angeles är långt ifrån en isolerad händelse i Guatemala. Åsa Wallton är chef för det svenska biståndet vid Sveriges ambassad i Guatemala city.

– Guetamala har ett av de högsta talen i världen för mord på barn. Förra året mördades drygt 600 barn i Guatemala.

Därför anslår nu Sida 58 miljoner kronor som ska gå till att förhindra att barn drabbas av våld. Pengarna ska bland annat gå till skyddskontor dit utsatta barn kan vända sig, utbildning av myndighetspersoner och till att ta fram alternativa sysselsättningar för de barn som löper risk att dras in i kriminella gäng.

– I storstadsområdena är ofta gängen det enda alternativet, den enda vägen framåt för ungdomar och det är så klart väldigt destruktivt, särskilt som det är så svårt att gå ur gängen, säger Åsa Wallton.

Motivet till mordet på lilla Angeles var just att mördarna behövde göra något riktigt avskyvärt för att stiga i rang inom sitt gäng.

Angeles familj har fått fly sin by och bor nu hos fastern Maria i Guatemala city, försörjda på den lön hon tjänar som hushållerska. Maria säger att hennes enda hopp nu är gud eftersom landets myndigheter inte är kapabla att skydda familjen.

– Gud är enda utvägen. Jag litar inte på myndigheterna.

Kajsa Boglind
kajsa.boglind@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista