Alexander den store väcker känslor

Grekland och Makedonien drar inte jämt. Grekerna tyckker inte om att grannlandet kallar sig Makedonien eftersom det också är en provins i Grekland. FYROM är för grekerna det officiella namnet på Makedonien, den engelska förkortningen för Den förra jugoslaviska republiken Makedonien. Just med hänvisning till namnfrågan stoppade Grekland Makedoniens medlemskap i Nato, Grekland motsätter sig också att Makedonien blir medlem i EU, åtminstone om inte landet döper om sig.

Nu är det ju egentligen inte bara namnet och historien som de båda länderna bråkar om sedan snart två årtionden. Det gäller innerst inne "arvrätten" till kung Alexander den store som på 300-talet före Kristus härskade över värlldens då största rike.

Kanske var Alexander den store ett militärt geni men som människa var han grym och barbarisk. Han mördade sin bäste vän, brände ner Persepolis som var världens då vackraste stad och han dumpade sin lojala armé i Indien likt en älskare som tröttnar på sin älskarinna.

Tänk att en sådan karlslok kan framkalla så starka känslor och en sådan stark längtan över tvåtusen år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista