Finländska staten stöttar varvsindustrin

I Finland föreslås att staten tidigarelägger flera fartygsbyggen för att rädda landets varvsindustri. Den kommer inte att klara sig ur den pågående lågkonjunkturen utan hjälp, konstaterar näringsministeriet.

Jag står på Sandvikskajen i Helsingfors och tittar ut över ett tomt och tyst skeppsvarv. Det är den sydkoreanska koncernens STX varv, tidigare Akers varv och före det Värtsilä. Den finländska marina industrin med varven och alla underleverantörer har klarat sig bra i den hårda världskonkurrensen ända fram till för nått år sedan.

Då var det fortfarande full rulle här på varvet. Men för tillfället är varven illa ute, det finns inga nya beställningar och omkring 4 000 jobb är hotade.

Men nu ser staten ut att vara beredd att gå in med stödåtgärder. Näringsminister Mauri Pekkarinen lovordar idén att bygga nya både militära och civila fartyg för att rädda varvsnäringen. Det handlar bland annat om fyra oljebekämpningsfartyg, två större sjöbevakningsfartyg och fyra patrullbåtar.

Dessutom skall flera fartyg i den finländska marinen moderniseras, bland annat minutläggare och robotfartyg.

Sammanlagt skulle det kosta statskassan omkring 160 miljoner euro, cirka 1,7 miljarder kronor. Meningen är alltså att den finländska marina industrin skall kunna övervintra i lågkonjunkturen och stå väl rustad när ekonomin vänder uppåt igen.

I en kommentar till det här åtgärdspaketet säger näringsminister Mauri Pekkarinen att också andra sektorer inom det finländska näringslivet borde stöttas på samma sätt för att hålla branscherna funktionsdugliga, konkurrenskraftiga och hålla människor i tusental om inte i tiotusental kvar i arbetslivet, som Mauri Pekkarinen uttrycker det.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista