Pirater i Adenviken

Bevis efter svensk pirataktion granskas

De sju misstänkta pirater som greps av svensk militär i Adenviken i natt finns nu ombord korvetten HMS Malmö. Ledningen för EU-insatsen där de svensk fartygen ingår ska nu bestämma vad som ska ske med de gripna.

– Det är våra överordnade i den här operationen som ska titta på bevisen som finns och se om de håller för en eventuell lagföring, säger Hannah Larsson, pressofficer vid den svenska insatsen i Adenviken och som befinner sig på understödsfartyget HMS Trossö.

Den juridiska enheten inom EU-styrkan ska nu granska bevisen som de svenska militärerna säkrat i form av olika föremål, bilder och filmer som togs när HMS Malmö kom fram till det grekiska handelsfartyget.

EU har slutit avtal med Kenya om att eventuella pirater ska lämnas dit för rättslig prövning. Den spanska ledningen för styrkan får nu bestämma om bevisen mot männen räcker för att de ska skickas till domstolsförhandling i Kenya.

Nattens gripande var den första skarpa insatsen för de svenska fartygen utanför Somalias kust. Det var två båtar som försökte attackera det grekiska fartyget.

– De här två piratbåtarna avbröt då angreppet och försökte fly. HMS Malmö satte av efter en av de här båtarna och följde efter i cirka tjugo minuter. Då kunde man se att föremål kastades överbord, sedan gav piraterna upp, säger Hannah Larsson till Ekot.

Under händelsen skickade svenskarna upp lysraketer och sköt varningsskott med kanon. Piraterna försökte aldrig skjuta tillbaka och ingen svensk kom till skada.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Uppdrag i Adenviken

Den svenska styrkan har patrullerat i Adenviken sedan den 15 maj.

Dess huvudsakliga uppdrag är att skydda FN:s mattransporter till Somalia.

Även havsövervakning ingår i mandatet.

Styrkan består av de två korvetterna Stockholm och Malmö samt stödfartyget Trossö.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista