Historiskt val till amerikanska HD

USA:s president Barack Obama kommer att utse juristen Sonia Sotomayor till domare i den amerikanska Högsta domstolen. Hon lämnar arbetet som domare i New York för att ta plats i USA:s mäktigaste juridiska instans.

54-åriga Sonia Sotomayor är Barack Obamas val till ny ledamot i den mäktiga Högsta domstolen. Och nomineringen är historisk. Sonia Sotomayor blir den första domaren med latinamerikansk bakgrund i Högsta domstolen,

Valet av henne innebär också att den ojämna könsfördelningen blir något mindre ojämn. I dag är åtta av de nio domarna i HD män.

Sonia Sotomayor var favorittippad till posten. Hon anses vara politiskt liberal, är ursprungligen från Puerto Rico och tjänstgör i dag som domare i New York. Om hennes nominering godkänns av senaten kommer hon att efterträda ledamoten David Souter, som avgår i sommar.

Högsta domstolen är den mäktigaste juridiska instansen i USA, med möjlighet att ändra såväl federala som delstatliga domar, som kan anses strida mot konstitutionen.

Abortlagen och frågan om Guantánamofångarnas legala status är några av de heta frågor som Högsta domstolen avgjort.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista