Leve tätningslisten

Reklam från en firma som heter "tätningsmannen" trillar ner på dörrmattan. Jag vet inte varför jag inte kastar brevet direkt, som man ska göra med direktreklam. Det är väl därför den heter så?

Det sitter en liten bit tätningslist längst ner på brevet. Fem centimeter av en helt vanlig tätningslist i plast, sådan som folk i Sverige klistrat upp i sina dragiga fönster under årtionden.

Första meningen i reklambrevet lyder:

"Denna moderna metod isolerar fönster och dörrar perfekt".

Resten är en lovsång till tätningslisten, en modern produkt, en teknisk innovation som nu går att inhandla till förmånligt pris hos firma Tätningsmannen. Jag förmodar att man får instruktioner på köpet.

Jag rörs nästan till tårar. Tätningslisten har kommit till Tyskland. Jag bor i en lägenhet med enkelfönster i köket, hallen och ett av sovrummen. Det kan bli neråt 20 minus här i Berlin på vintern. Alla fönstren drar rejält, också dubbelrutorna. Värden kompenserar kalldraget med rejäl sprutt på elementen.

Tyskland gäller som miljövänligt. Det pratas en hel del om energisparande. Och nu händer det nåt: Moderniteten tätningslisten är här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista