Araber kan tvingas svära trohetsed

Det ser ut att bli allvar av förslaget att Israels arabiska befolkning ska tvingas svära trohetsed till Israel som judisk stat.

Utrikesminister Avigdor Liebermans ultranationalistiska parti har lagt fram två förslag med udden riktad mot Israels araber, det vill säga de palestinier som blev kvar och inte flydde när staten israel grundades 1948.

Varje år i maj minns de Nakba-katastrofen som gjorde att de förlorade sitt land. Nu kan denna Nakbadag komma att förbjudas i lag.

"Jag svär trohet till staten Israel som judisk, zionistisk och demokratisk stat, till dess symboler och värderingar, och jag förbinder mig att tjäna staten på det sätt som krävs av mig enligt lag".

Ungefär så låter förslaget till trohetsed som på söndag ska behandlas i en parlamentarisk kommitté för att sedan eventuellt skickas vidare för omröstning i parlamentet knesset.

Enligt förslaget ska den som vägrar lojalitet, kunna berövas id-kort och andra personhandlingar som behövs för att till exempel öppna bankkonto eller ta körkort.

Den som vägrar militärtjänst eller annan civil samhällstjänst, ska kunna berövas sitt medborgarskap, enligt förslaget.

Israels arabiska medborgare har aldrig, med undantag för druser och beduiner, gjort militärtjänst i landet och de protesterar nu mot att införa villkor för medborgarskap.

Israels nya högerregering har redan ställt sig bakom det så kallade Nakbaförbudet, som skulle kunna innebära tre års fängelse för den som offentligt sörjer och minns det palestinierna kallar katastrofen, Nakban, 1948, då Israel vann kriget över arabstaterna och över 700 000 palestinier tvingades fly, vilket skapade den palestinska flyktingkrisen.

Medborgare i staten Israel ska inte ha rätt att sörja nationens födelsedag, menar de som ligger bakom förslaget, som de också hoppas ska kunna stärka sammanhållningen i landet.

Innan förslaget kan bli lag, måste det igenom flera hinder i parlamentet knesset, och det har höjts många röster i protest: En kritiker sa att förslagen för tankarna till mörka ideologier som för länge sedan kollapsat.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista