Hård kamp om jobb för unga kineser

Fler universitetsutbildade och sämre ekonomi sätter press på både arbetssökande och på regeringen i Kina.

Nya siffror visar att antalet studenter som skrivit jobbkontrakt under sin sista termin har fallit dramatiskt.

I sommar kommer fler nyutexaminerade än någonsin tidigare att gå ut från Kinas universitet.

Samtidigt visar statistik från skolorna att färre än någonsin har lyckats ordna ett jobb.

Från Guangdongprovinsen som har drabbats hårt av den minskade exporten rapporteras att bara omkring åtta procent av årets kandidater och magistrar har skrivit på ett jobbkontrakt. Samma tid förra året var siffran omkring 50 procent.

Problemet beror på en kombination av den trögare kinesiska ekonomin och av ett utbildningssystem med växtvärk.

I år får det anses som bra om hälften av alla nyutexaminerade i landet har lyckats hittat ett jobb när de lämnar utbildningen. Det säger professor Xiong Binqi, som forskar om högre utbildning vid Jiaotonguniversitetet i Shanghai.

Förra året uppgav skolorna att 70 procent av studenterna hade hittat jobb när de gick ut.

Men även om hälften av de nyutexaminerade skulle ha skrivit på ett jobbkontrakt strax efter att de lämnar universiteten i sommar, så tror Xiong Binqi att missnöjet kommer att vara utbrett.

En del kommer att ha tecknat kontrakt men fortsätta leta efter ett bättre jobb, säger Xiong Binqi.

Att studera hårt ses som den självklara vägen till framgång i Kina men utbildningarna får ofta kritik för att vara alltför teoretiska.

Avmattningen i ekonomin kan ha den fördelen att studenter söker sig till andra jobb än de traditionella och prestigefyllda på stora företag, tror professor Xiong Binqi.

Det här är en chans för mindre och medelstora företag att rekrytera, säger Xiong Binqi men tillägger att situationen är pressande för såväl studenterna, deras familjer och för staten.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista