p1-morgon

Otrygg korrespondent på Rigas gator

Två män stannar mig på gatan i Rigas gamla stad. De ser inte direkt hotfulla ut, men ändå lite bestämda. Want to see girls? frågar en av dem. Nej, svarar jag och försöker hasta vidare. De undrar hånfullt om jag inte är någon riktig karl och mitt hjärta har börjat slå ganska hårt i bröstet för jag är lite rädd för hur det här ska fortsätta. Jag har läst att Riga har utvecklats till en av de farligaste städerna i Europa för turister. Jag lugnas ändå lite av att det är ganska mycket folk i rörelse runt omkring på gatan, så det kan väl inte bli något farligt?

Men ingen tar notis om de båda männen som börjar tjata på mig att följa med en bit bort. Och varför skulle folk där bry sig om oss? Vi ser antagligen helt normala och fridfulla ut. Tillslut ger de båda männen upp efter att ha utstött några föraktfulla fraser som inte passar sig för bruk i radio.

Riga håller på att utvecklas till en ganska otrygg stad, åtminstone kvällstid och i vissa kvarter. Det är inte bara ute på gatan det är osäkert, en del barer och nattklubbar har satt i system att lura folk så mycket det bara går med skyhöga priser och kreditkortsbedrägerier.

Till och med de glättiga turistbroschyrerna som brukar delas ut gratis, och som gör ohämmad reklam för allt, har nu allvarliga varningar där de betygsätter en del näringsställen i Riga. ”Sky det här stället som pesten” – det betyget får en centralt belägen bar i Rigas gamla stad, som får röd varningsstämpel efter att broschyren har konstaterat att denna notoriska turistlurare, till betygssättarens skräck och vämjelse, åter ha öppnat efter att ha varit stängd ett tag.

Flera ambassader, också den svenska ambassaden här i Riga, varnar nu turister för att gå omkring ensamma efter mörkrets inbrott och för att besöka vissa barer och nattklubbar.

Efter flera artiklar om detta i Finlands största tidning Helsingi Sanomat reagerar nu Lettlands president som kräver krafttag från polisen för att stävja brotten mot dem som besöker landet. Men det får inte mig att känna mig tryggare, för snart ombeds jag av ett par vilt utstyrda tjejer utanför ett etablissemang med rosa belysning i fönstren att komma in och vara lite trevlig och ta en drink.

Det här är flickor som enligt polisen i Riga är studenter som jobbar lite extra som servitriser för att få träning i engelska och andra språk. Det tror inte jag på, och när jag tackar nej till deras inviter dyker en av de båda killarna jag mötte för en stund sedan upp och ropar något som det kanske är bäst att jag inte förstår. Sedan försvinner de skrattande in i sitt rosa paradis.

Christer Fridén, Riga
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista