Långivarna nobbar GM:s förslag

Uppdaterad 16:45
General Motors står nu på randen till konkurs efter att ha drabbats av ett kraftigt bakslag i dag när långivarna meddelade att de inte går med på GMs förslag till uppgörelse.

Långivarna hade erbjudits att få tio procent av aktierna i det nya framtida GM, om de accepterade att skriva av sina fordringar på sammanlagt 27 miljarder dollar.

Erbjudandet fick kritik redan när det presenterades av GM, och i dag står det klart att en majoritet av långivarna säger nej.

Det innebär med all sannolikhet att GM kommer att ansöka om konkursskydd för att på så sätt få ännu mer tid på sig antingen för att krympa och rekonstruera företaget, eller för att helt avveckla och gå i konkurs. Det skulle i så fall bli den största konkursen hittills i USA:s företagshistoria.

Obama-administrationen har tidigare signalerat att man är beredd att fortsätta hålla GM under armarna, om bolaget kan presentera en hållbar plan för rekonstruktion.

Saabs ägare, GM har redan fått mer än 19 miljarder dollar i lån från skattebetalarna, hur mycket mer pengar biljätten behöver har GM inte sagt, men tv-bolaget CNN uppger i dag att det kan handla om 50 miljarder dollar.

GM:s styrelse väntas ha möte senare i dag. Tiden är utmätt, före midnatt mot måndag måste GM komma med ett förslag till lösning.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista