Krisens konsekvenser oroar Amnesty

Förhållandena när det gäller mänskliga rättigheter har förvärrats i och med den ekonomiska krisen i världen. Det anser Amnesty International i sin årsrapport som presenteras idag.

Amnestys generalsekreterare Irene Khan säger att krisen har försvårat situationen för många människor och att nya problem också har skapats.

- Den ekonomiska krisen har förvärrat problemen som fanns redan tidigare med diskriminering, invandring, flyktingar och fattigdom. Nu blir det värre för att det finns mindre pengar för att åtgärda problemen, säger Amnestys generalsekreterare.

Amnesty Internationals årsrapport är tjock som en tegelsten, 400 sidor om situationen i drygt 150 länder.

Till exempel handlar det om stigande livsmedelspriser som gör att hunger och sjukdomar breder ut sig i bland annat Burma, Nordkorea och Zimbabwe. Det handlar också om hur illa kvinnor behandlas i många länder, till exempel i Saudiarabien.

Rapporten handlar också om främlingsrädsla, dödsstraff och om politiskt våld, som till exempel om hur demonstrationer slås ner i många afrikanska länder och om hur människor som gör sina röster hörda i länder som Kina och Ryssland blir förföljda eller till och med dödade.

Rapporten tar också upp den svåra humanitära situationen för människor i Gaza, Darfur, Sri Lanka, Afghanistan och Pakistan.

Amnesty är mycket kritiskt till G20-länderna, de 20 största ekonomierna och hur de agerar just nu, säger Irene Khan.

- G20 tar ledningen när det gäller ekonomiska frågor, men tyvärr har de inte gjort något för de mänskliga rättigheterna. Deras mål kommer inte att uppnås, om de inte gör något åt de här problemen, för detta hänger ihop, säger hon.

Sverige kritiseras också i rapporten, bland annat för att bara cirka tolv procent av de polisanmälda våldtäkterna leder till åtal och för att asylsökande som ska avvisas hålls inlåsta länge.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista