Pizza utan pilsner i Pakistan

I Sydkorea upptäckte jag att det går att köpa sprit när som helst: whisky-flaskor, öl och vin finns tillgängligt dygnet runt i kiosken, till exempel 7-Eleven på hörnet. En total kontrast mot det råder i Pakistan. Här är det alkoholförbud. Men på en italiensk restaurang i Islamabad dit jag ofta brukade gå kunde man få ett glas vin diskret serverat till pizzan... ända tills någon förra året sprängde stället i luften.

Ändå finns det flera diskreta barer som opererar i hemlighet, utan skylt utanför. Det var mest utlänningar i ett av dessa ställen jag besökte i går kväll.

I grannlandet Indien känns det lite som i Sverige: alkoholförsäljningen strikt reglerad och begränsad till statliga butiker. Kanske för att landsfadern Mahatma Gandhi var emot sprit. Hans hemstat Gujarat den enda indiska delstaten med alkoholförbud.

Indiska spritbutiker har traditionellt varit mörka, trånga - inte sällan belägna i en fönsterlös källarlokal på den lortiga baksidan av något shoppingcentrum. Kvinnliga bekanta berättar att de utsätts för misstänksamma blickar om de vågar sig dit. Själv har jag känt mig skuldmedveten när jag handlat där, omgiven av härjade män som köper miniatyrflaskor med billig whisky.

Men nu finns nya butiker som är ljusa och fräscha med utökat vinutbud för att tillgodose en växande ny klass av mera alkohol-sofistikerade indier. Samtidigt försöker Indien bli en seriös vinnation. En del indiska vingårdar exporterar till och med till Frankrike (mest till indiska restauranger, men ändå). För några år sedan besökte jag en av de större vingårdarna, Grover utanför Bangalore, för ett reportage. Vingården får beröm särskilt för sin Cabernet Shiraz. Jag gjorde mängder av inspelningar från min dag i vingården.

Tyvärr inträffade ett sällsynt tekniskt fel och nästan allt material från min dag bland indiska druvor raderades. Kanske hade min ljudinspelare påverkats av vinångorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista