Danska grisar fraktas långt före slakt

Allt fler danska grisar transporteras långa sträckor till Tyskland för att slaktas där. För grisarna innebär det en större risk att skadas på vägen. Det färdigstyckade köttet säljs sedan till bland annat Sverige.

Förra året slaktades över fem miljoner grisar i Tyskland. Grisbönderna får mer betalt av de tyska slakterierna än av de danska.

Grisbonden Peder Andersen skickar varje måndagsförmiddag 1 000 smågrisar till tyskland. Där göds de sedan upp till rätt slaktvikt, avlivas och styckas. Köttet kan sedan hamna både i Danmark likväl som Sverige.

Det är inte bara danska smågrisar som fraktas levande till Tyskland utan även fullvuxna svin och suggor som ska slaktas.

Det är det förnuftigaste vi kan göra. För vi får mycket bättre betalt för grisarna i Tyskland än i Danmark, säger Peder Andersen.

Förra året transporterades över fem miljoner levande grisar till Tyskland. Nu betalar tyskarna 15 till 20 procent mer för grisarna än danskarna så i år ser det ut att bli ännu fler.

Bara i mars transporterades 734 000 levande grisar ut ur landet. Transporterna blir långa och de senaste åren har en rad skandaler avslöjats. Det handlar om överlastning och för långa restider. I en av bonden Peder Andersen transporter till Tyskland dog närmare 100 grisar.

Fallet blev uppmärksammat i dansk tv. Journalisten Christian Sloth vid Danmarks Radio har granskat de danska transporterna. Han säger att det är suggorna som tar allra mest skada när transporterna blir längre.

– Suggorna är de som klarar det allra sämst. För de är totalt utslitna när de skickas till slakt efter att ha fött väldigt många ungar och hela livet stått stilla på hårda golv, säger han.

Danska jordbruksministern Eva Kjer Hansen tror inte att de längre transporterna är något större problem för grisarna utan är mer bekymrad över att Danmark tappar arbetstillfällen vid de danska slakterierna.

Peder Andersons smågrisar som körts till Tyskland slaktas av det tysk-holländska slakteriföretaget Vion. När de sedan styckats säljs köttet vidare med tysk stämpel, inte sällan tillbaka till Danmark eller till Sverige.

Så det är fullt möjligt att de grisar som föds upp i Danmark men sedan slaktas i Tyskland slutligen hamnar i Sverige i form av fläskfilé eller annat fläskkött, säger Vions presschef Marc van der Lee.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.öhman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista