Vi håller koll på världen i sommar

I sommar tar våra korrespondenter välförtjänt semester och ett gäng vikarier hoppar in och håller ställningarna på Sveriges Radios korrespondentkontor runt om i världen.

Margita Boström, Asien

Jag jobbar till vardags i Ekots utrikesgrupp, där man har skiftande arbetsuppgifter. Det kan vara att skriva dagens utrikesbakgrund som publiceras på webben, eller att vara reporter och göra utrikesinslag till ekosändningarna hemmifrån. Men arbetsdagen kan också bestå av att sitta som spindeln i nätet och ha kontakt med korrespondenterna runt om i världen.

Detta är andra gången som jag har förmånen att få åka till Asien och arbeta som korrevikarie. Jag är fascinerad av denna kontinent där så mycket alltid händer, både positivt och negativt. Och det mesta som händer där påverkar oss här hemma om det så är ekonomiska kriser eller protesterande röd- eller gultröjor i Thailand.

Mina förhoppningar inför sommarens arbete i Asien är att jag i mina reportage ska lyckas förmedla den speciella doft och atmosfär som finns på denna kontinent. Sedan är det kanske naivt att hoppas att kunna få berätta om att de flyktingar som finns i Pakistan och Sri Lanka kunnat återvända till sina hem. Men det vore en stilla önskan...

Staffan Sonning, Asien

Staffan Sonning är Sveriges Radios nya ämneskorrespondent, och ska bevaka nationell och internationell ekonomi med fokus på den pågående finanskrisen. Innan han börjar på sitt nya jobb ska han i sommar vikariera som korrespondent i Asien.

Bland tidigare anställningar kan nämnas att Sonning varit chef för Ekonomiekot, nyhetschef på SVT Aktuellt, Asienkorrespondent för SR och redaktionschef för Ekot.

Päivi Kotka, London

Jag är rotad i min vardag i Örebro. Har arbetat i 20 år som journalist på Sveriges Radio och Sveriges Television, främst med lokal bevakning men också med Efter Tolv i P4. Så mitt bevakningsområde blir "något" större i sommar då jag med placering i London ska bevaka Europa.

Jag hoppas bland annat kunna förmedla hur "medel-Svensson" i Storbritannien berörs av den ekonomiska krisen.

Nina Benner, New York

Jag ska till New York från midsommar och en dryg månad därefter.

Resten av året är jag ansvarig för Ekots helgprogram Godmorgon, världen!, Konflikt och Ekots lördagsintervju, och jag producerar också Godmorgon, världen! ibland. Jag har tidigare bland annat varit Sveriges Radios Köpenhamnskorrespondent.

Jag ser fram emot att få rapportera om stort och smått från en av världens mest dynamiska städer, och att få uppleva Obamas "nya USA" på plats!

Sören Granath, New York

Jag är ekonomireporter på Ekot. Till Ekot kom jag 1993, jag har sedan arbetat på Studio Ett och P1-morgon och är sedan några år tillbaka på Ekot.

Den andra halvan av sommaren kommer jag att vara sommarkorrespondent i New York. Det är första gången jag är på den här typen av uppdrag och det ska bli spännande att arbeta från denna storstad sju veckor i sommar.

Varför just USA? Självklart finns det många skäl till att USA och New York lockar en nyhetsjournalist. För min del blir en chans att följa finanskrisen och efterdyningarna till krisen på lite närmare håll även om det bara en av flera bevakningsområden för en USA-korrespondent. Och kanske handlar det nu om nya signaler om att nedgången fått bottenkänning.

Men allt kan ju hända och plötsligt hamnar blickarna på något annat som kräver all uppmärksamhet, och det kanske är det som är tjusningen med jobbet.

Sten Sjöström, Moskva

När jag är i Moskva i sommar så är det utan överdrift lite som att komma "hem" för mig. Jag har arbetat i tre omgångar i sammanlagt åtta år i Ryssland. Innan dess pluggade jag ett tag på Moskva-universitetet.

Men otroligt mycket har hänt sedan jag senast var där som korrespondent och det är många saker jag undrar över. Hur klarar medel-Ivanov av den ekonomiska krisen som slagit hårdare mot Ryssland än mot många andra länder? Hur ska det gå med de milt sagt dåliga förbindelserna mellan Ryssland och Georgien? Kommer mordet på Anna Politkovskaja någonsin att klaras upp? För mig känns det väldigt personligt. En gång fungerade jag som hennes tolk när hon var i Sverige och lärde känna henne åtminstone lite.

Istället för Ryssland har jag de senaste åren varit mycket i USA men lyckligtvis behöver jag inte släppa det i sommar. I juli kommer Barack Obama till Moskva. Kanske kommer USA och Ryssland att - äntligen - enas om ett nytt nedrustningsavtal när det gäller kärnvapen.

Klas Wolf-Watz, Washington

Jag jobbar i vanliga fall som producent på P1-morgon och har varit anställd på Sveriges Radio sedan 1998.

Jag ska vara i Washington från mitten av juni till mitten av juli och jag sökte mig ditt för att jag tillsammans med kollegan Magnus Westberg var på plats i Washington i november förra året och producerade Sveriges Radios sändningar kring presidentvalet. Det var kul och spännande.

Jag ser fram emot att träffa och intervjua vanliga amerikaner.

Jörgen Huitfeldt, Washington

På SR sedan 1997. Jobbat som nyhetsreporter på Ekot, reporter och producent på P1-morgon. Sedan 2005 programledare på P1-morgon.

Varvat jobbet som producent och programledare med undersökande journalistik, ofta med utrikesanknytning. Tidigare i år var jag i Malawi för att undersöka hur alkoholindustrin beter sig i världens fattigaste länder. Där visade det sig att de agerade mindre etiskt än vad de gör på hemmaplan. Med marknadsföringskampanjer och metoder som skulle vara otänkbara i Skandinavien.

För tre år sedan undersökte jag tillsammans med två kolleger hur byggsten/gatsten och smycken som importeras från Kina till Sverige tillverkades. Vi kunde visa på fruktansvärda arbetsförhållanden i fabriker som svenska leverantörer samarbetade med. En granskning som fick flera priser och bland annat nominerades till Stora Journalistpriset.

Har länge drömt om att på plats få bevaka vad som händer i världens enda supermakt. Den amerikanska synen på livet och politiken både lockar och skrämmer mig. Men framför allt fascinerar den mig. Vilket gör USA till ett drömland för en nyfiken journalist.

Kristian Åström, Amman/Jerusalem

Kristian Åström har jobbat på Sveriges Radio sedan 1993. Född och uppväxt i Skåne har han tidigare varit stationerad i Malmö, Lund, Kristianstad, Kalmar, Stockholm, Kairo, Jerusalem och Berlin. I sommar är han på plats på Sveriges Radios korrespondentkontor i Amman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista