Zille mot Zuma - ordkriget fortsätter

Det var Västra Kapprovinsens nya borgmästare Helen Zille som började. Med att utse en provinsregering med enbart manliga, och övervägande vita, ministrar. 10 stycken.

När ANC kritiserade henne för det, svarade hon att Jacob Zuma "är en kvinnotjusare med en sexistisk världsbild, som riskerar alla sina fruars liv genom att ha oskyddat sex med en hivsmittad kvinna". Sa Zille.

ANC:s ungdomsförbund kastade tillbaka förolämpningen, på samma sätt som efter Demokratiska Alliansens "Stoppa Zuma-kampanj". De kallar henne den "lilla rasistiska flickan Helen Zille".

Men är Helen Zilles utbrott en överreaktion och ett övertramp, eller har hon rätt i sak?

Ja, de flesta reaktioner går ut på att Zilles svar är rasistiskt, att hon ringaktar Zumas polygama äktenskap och att dra upp våldtäktsanklagelserna i det här sammanhanget är ett slag under bältet.

Igår överlämnade ANC:s krigsveteraner en protestskrivelse. De kräver att Helen Zille ber om ursäkt.

Men Zille fortsätter att vidhålla att kompetens går före kön och hudfärg. Hon säger att vita sydafrikaner måste få lov att kritisera svarta, utan att kallas rasister. Hon debatterar som om hon har glömt att hon befinner sig i Sydafrika och varför representativitet kanske är särskilt viktigt här.

När jag läser i en svensk tidning att Östersunds-Posten har utsett en 23-årig kvinna till nyhetschef, så tänker jag att vad som betraktas som kompetens är så olika.

Zille tycks ha svårt att se skogen för alla träd. Nog borde hon ha kunnat förutse att kritiken skulle komma och att hon inte går fri, bara för att hon är kvinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista