IRAN

Dödssiffran stiger efter bombattentat

I Iran har ett bombattentat krävt minst 15 dödsoffer i kväll och ytterligare minst ett 50-tal människor skadades. Attentatet skedde i en moské i sydöstra Iran.

Hundratals människor hade samlats i moskén i staden Zahedan för att fira en religiös högtidsdag. Plötsligt mitt under bönen exploderade en kraftig sprängladdning.

Enligt myndigheterna var det verket av en självmordsbombare. Förödelsen blev stor, människor dödades i explosionen, andra skadades. Flera människor utanför moskén skadades också av tryckvågen rapporterar det iranska tv-bolaget press-tv. Delar av moskén totalförstördes av den våldsamma explosionen.

Minuterna efter dådet ska säkerhetsstyrkor ha hittat en andra sprängladdning i anslutning till moskén, men lyckats oskadliggöra den. Motivet till dådet är okänt, ännu har ingen grupp sagt sig ligga bakom självmordsattentatet. 

Men provinsen där attacken skedde, Sistan-Baluchestan, ses som det mest kriminellt utsatta området i Iran. Området delar gräns med både Afghanistan och Pakistan och droghandeln är omfattande.

Det talas i termer om laglöst område med både tungt beväpnade narkotikasmugglare och militanta grupper. Dödliga sammandrabbningar med polisen hör till vardagen. Men om det är någon av de här grupperna som ligger bakom attentatet med så många civila dödsoffer är okänt.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista