människor och tro

Svårt att tjäna både Gud och EU

Om en dryg vecka är det val till Europaparlamentet. I Finland, liksom i Sverige är det inte helt lätt att intressera medborgarna för det här valet. Men en sak har i alla fall engagerat finländarna, och det är några kandidater som väckt intresse. Inte minst den kandidat som enligt sin arbetsgivare Gud inte får ställa upp i valet. Det gäller fader Mitro, en präst inom den ortodoxa kyrkan i Finland.

Honom har Socialdemokraterna engagerat som obunden kandidat, men då blev det oro i församlingen. Eller kanske inte så mycket i församlingen, som bland de ortodoxa biskoparna.

"Det går inte att tjäna två herrar, det går inte att tjäna både Gud och EU", eller om det är att Gud och Socialdemokraterna det inte går att tjäna? Det är lite oklart vad biskoparna egentligen menar.

I vilket fall som helst, fader Mitro måste välja antingen Gud eller den världsliga makten. Men fader Mitro står på sig.

– Jag har gett upp min familj, min hustru och mina barn för att tjäna kyrkan. Men jag fortsätter min valkampanj, säger han.

Men han har i alla fall tagit av sig de ortodoxa prästernas svarta kåpa och korset runt halsen när han är ute och kampanjar. Men det räcker inte tycker biskoparna.

– Vi kan inte ha präster som ena dagen väljer att bära kåpan och korset, och nästa dag struntar i det, menar biskoparna.

Ilskan över den obstinata prästmannen är stor i ortodoxa biskopskretsar. Men inte bara över att han vill vara politiker. Ärkebiskopen Leos sekretarare ondgör sig i en tidningsintervju över att fader Mitro har fräckheten att köra omkring i en röd sportbil och uppträda i suspekta tv-program tillsammans med lättklädda kvinnor och med ett vinglas i handen.

– Av en ortodox präst förutsätts hörsamhet. Han ska uppföra sig som det anstår en präst, dundrar sekreteraren.

Ärkebiskop Leo själv anklagar fader Mitro för att vara arrogant och att inte respektera biskoparna.

– I andra ortodoxa kyrkor skulle detta högmod få allvarliga konsekvenser, mullrar ärkebiskopen och avslöjar därmed sin okunskap om andra ortodoxa kyrkor.

I tisdags kom beskedet. Fader Mitro får sparken. När hans politiska karriär är över kan han åter ansöka om att få bli präst, men några garantier för att den förlorade sonen tas tillbaka in i fadershuset ges inte.

Ärkebiskop Leo, har du aldrig hört talas om din kollega Makarios? Ärkebiskop i den ortodoxa kyrkan på Cypern och i 17 år Cyperns president, vald och omvald i politiska val.

Jag kan berätta för dig att han alltid både kåpa och korset på sig, inte bara då han tjänade Gud utan också när han uppträdde på de politiska barrikaderna.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista