Vitryssland skärper tonen mot Ryssland

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenka kritiserade idag samarbetet med sin hittills viktigaste partner Ryssland. Det är enligt Lukasjenka nu dags för Vitryssland att söka lyckan på annat håll.

Ryssland lyssnar inte på Vitryssland och från och med idag inträder en ny tid i relationerna länderna emellan. Det var budskapet från den vitryske presidenten Aleksander Lukasjenka idag.

Bakgrunden till de hårda uttalandena var det officiella ryska besöket igår i den vitryska huvudstaden Minsk. Rysslands premiärminister Vladimir Putin samt finansminister Aleksej Kudrin var på plats i Minsk för att diskutera politiskt och ekonomiskt samarbete. Enligt den vitryske presidenten gjorde Putin och Kudrin så olika uttalanden under samtalen att Ryssland inte längre kan ses som en tillförlitlig samarbetspartner.

Aleksander Lukasjenka pekade på det nyligen tecknade avtalet med Kazakhstan om att Vitryssland ska leverera 40 000 ton socker dit. Och för mindre än en månad sedan sjösattes EU:s nya projekt Östligt partnerskap med ekonomiskt och politiskt samarbete med sex forna sovjetrepubliker, däribland Vitryssland. Det är nu dags att söka lyckan på andra platser på planeten, sa Lukasjenka.

Reaktionerna i Moskva på den vitryske presidentens uttalanden har idag varit återhållsamma. En talesman för det ryska parlamentets överhus, Federationsrådet, sa att Minsk bara försöker utöva påtryckningar på Ryssland och kallade utspelet för ett kortsiktigt och utsiktslöst drag.

Lukasjenka kommenterade idag också de ryska påtryckningarna att få Vitryssland att erkänna de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien som självständiga stater.

Det där har ingenting med Ryssland att göra, sa Lukasjenka som underströk att Vitryssland kommer att fatta ett eget beslut i frågan.

Fredrik Wadström, Nordossetien
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista