Magna uppges få köpa Opel av GM

Uppdaterad: 18:29
Försöken fortsätter att rädda tyska biltillverkaren Opel ifrån ett eventuellt konkursförfarande, som ägaren amerikanska General Motor kan hamna i snart. Förhandlingarna gäller nu ett nytt bud från Magna, den österrikisk-kanadensiska bildelstillverkaren.

– Det som verkart vara klart är att det finns en uppgörelse mellan GM och Magna, att Magna ska få köpa Opel, och att den tyska regeringen är med på detta. Den tyska regeringen måste ju skjuta till pengar för att den här affärens ska kunna fungera, sa SR:s USA-korrespondent Daniel Alling direkt i Ekonomiekot kl 18.00.

Magna har suttit i förhandlingar med företrädare för Opels nuvarande ägare General Motors sen tidigt i morse. Det nya budet bekräftas av den tyske näringsministern Karl Theodor zu Guttenberg. Och budet prövas nu av den tyska regeringen samtidigt som förhandlingarna mellan Magna och GM fortsätter. 

Magnas konkurrent hittills i dragkampen om Opel, italienska Fiat, kom inte till mötet i Berlin i dag. Det är oklart om Fiat dragit sig ur. I pressmeddelandet i förmiddags sades att Fiat är fortsatt är intresserat med inte vill satsa mer pengar. 

Tyska regeringen är beredd att ge stöd och garantier till den som köper Opel, om köparen är långsiktigt intresserad av att driva Opel vidare. 

Men det är oklart på vilka villkor GM är berett att sälja. De tyska företrädarna har varit irriterade över GM:s och den amerikanska regeringens sätt att sköta förhandlingarna. GM uppges ha ställt nya krav under samtalens gång.   

Om det inte finns någon uppgörelse innan söndag kväll så hotas också Opel av konkurs, när GM nu väntas ställa in sina betalningar.   

Näringsministern Guttenberg hör till de få som i debatten om Opel vågat ta ordet konkurs i sin mun.

Hans departement har räknat ut att en konkurs kan bli billigare för statskassan. Statens kostnader för arbetslösa bilarbetare blir lägre än industristödet till Opels köpare, som regeringen nu är beredd att betala. 

Att regeringen ändå satsar på industristödet har och göra med att det är valår i tyskland. Att inte göra allt för att rädda jobb kan lätt slå tillbaka i valrörelsen. 

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista